Vi på Ventex Entreprenad skriker efter fler medarbetare och på köpet vill vi försöka bli mer jämställda. När vi nu gjort en lyckad rekrytering och anställt vår första kvinnliga montör Leonita, ville vi uppmärksamma detta genom ett pressmeddelande. Vi hoppades på positiv feedback från pressen men tyvärr var intresset att publicera svalt.

Vi väljer därför att marknadsföra detta själva för vi anser att byggbranschen som är väldigt mansdominerad skulle må bra av mer jämställdhet!

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

PRESSMEDDELANDE

Tisdag den 12 februari 2019
Vill se fler kvinnor i ventilationsbranschen

Att ventilationsbranschen och hela byggindustrin överlag domineras av män är ett faktum. Nu vill ventilationsföretaget Ventex Entreprenad se en förändring och öppnar upp för att fler kvinnor ska våga ta steget.
Ventilationsföretaget Ventex Entreprenad är i en kraftig tillväxtfas. Omsättningen har under det senaste året nästan fördubblats. Samtidigt är personalstyrkan i stort sett densamma. För att kunna fortsätta expandera letar Ventex Entreprenad ständigt nya vägar. Ifjol inledde man bland annat ett samarbete med gymnasieskolan Knut Hahn i Ronneby och deras yrkesförberedande program som redan resulterat i två nyanställningar.
– Vi är även i den fasen att vi söker efter företag att investera i för att stärka oss på de orter vi tycker är intressanta, säger Jörgen Granath, vd på Ventex Entreprenad.
Ett annat alternativ, som enligt Jörgen Granath kanske till och med är det viktigaste, är att aktivt söka efter fler kvinnor. Han menar att det skulle bidra till nya synsätt och dessutom höja kompetensnivån överlag.
– Det skulle samtidigt bli ett steg i rätt riktning mot en mer jämställd bransch, säger Jörgen Granath.
Som en del i satsningen anställdes Leonita Gullbing för fyra veckor sedan. Hon är utbildad svetsare och har tidigare arbetat med högspänningskablar. Att branschen är så pass mansdominerad som den är tror hon bland annat beror på de fysiska arbetsuppgifterna och den hårda jargongen.
– Det gäller att man har skinn på näsan och vågar ta i. Jag gillar att känna mig trött i kroppen efter en arbetsdag, så detta passar mig perfekt, säger Leonita Gullbing.
Vad tror du behöver göras för att få in fler kvinnor i branschen?
– Jag tror det är viktigt att öppna upp för praktik redan på gymnasiet för att tjejer ska få in en fot tidigt. Då vet man lite vad det handlar om, och får chans att känna efter.
Även om Leonita Gullbing alltid trivts bra med arbetsuppgifterna inom den mansdominerade branschen möter hon fortfarande fördomar, även om det enligt henne blir mer och mer sällan.
– Då blir jag förbannad. Jag jobbar här och då ska jag göra lika mycket som alla andra.
Hon berättar att hon gärna hade sett fler kvinnor ute på arbetsplatserna, och precis som Jörgen Granath var inne på är hon säker på att det skulle bidra till nya tänkesätt och bättre jargonger.
– Vi är jätteglada att Leonita har börjat hos oss. Ventilationsbranschen är en framtidsbransch som behöver utvecklas åt det här hållet. I dag har vi stort fokus på energi och miljö och det finns stora karriärmöjligheter för den som vill, säger Jörgen Granath.

Kontakt
Jörgen Granath, vd
0456-44 04 00